2023

Refošk Leon postane županovo vino

Refošk Leon letnik 2018, eno od naših največkrat nagrajenih vin, postane županovo vino Mestne občine Koper. Letnik, ki mu je narava naklonila odlične pogoje, s krepko, intenzivno sadno cvetico in aromatiko zrelih gozdnih sadežev, črne češnje, višnje in suhe slive.
2022

Obnova vinogradov Vala in Za hišo

Osvežena organizacija dela je navdahnila obnovo vinogradov Vala in Za hišo, kjer je Slavko konec 70. let zasadil trte refoška, malvazije in muškata. Obnova je prinesla zasaditev 3.000 trsov malvazije ter 1.000 trt muškata in merlota, s čimer smo obogatili nabor vinskih sort in ponudbe na kmetiji.
p
2021

Prva penina kleti Peroša

Različni letniki vin naše kleti sledijo tempnu narave in danostim, ki nam jih ponudi. Malvazijo letnika 2021 je doletela čast postati prva penina Vinske kleti Peroša.
2018

Nova priznanja

Obnova kleti in vinogradov je omogočila korak k višji kakovosti vin. Tradicionalnim sortam, refošku, malvaziji in muškatu, so pridružile njihove sladke različice z nepovretim grozdnim sladkorjem ter starana vina in couveji, ki so dozoreli v barrique sodih. Višji kakovosti so pritrdila številna priznanja na več državnih in mednarodnih tekmovanjih.
2018

Nakup prvih barrique sodov

Z vrhunskim pridelkom in bogatimi vini je dozorela tudi ideja zorenju vina v lesenih hrastovih sodih. Naslednji logični korak pri modernizaciji in nadgradnji ponudbe vinske kleti je bil nakup prvih francoskih barrique sodov. Sveža vina Vinske kleti Peroša so dobila družbo staranih različic.
2017

Prva priznanja

Obnova kleti in vinogradov je omogočila korak k višji kakovosti vin. Tradicionalnim sortam, refošku, malvaziji in muškatu, so pridružile njihove sladke različice z nepovretim grozdnim sladkorjem ter starana vina in couveji, ki so dozoreli v barrique sodih. Višji kakovosti so pritrdila številna priznanja na več državnih in mednarodnih tekmovanjih.
2015

Obnova vinograda Hrib

Dotrajan vinograd na lokaciji Hrib v letu 2015 začne dobivati novo podobo z zasaditvijo 6.500 trsov malvazije in refoška, gojene v obliki enojni guyot. Obnovljen vinograd je dal prvi pridelek leta 2018 in že tisto leto je bila kakovost grozdja vrhunska!
2010

Tretja generacija

Vinsko klet prevzame Danijel Peroša, ki z novimi metodami dela in kletarskimi postopki dvigne kakovost in razširi nabor vin. Stare lesene čebre in sode nadomesti nova inoks posoda, za nadzorovano alkoholno vrenje namesti hladilni sistem z več hladilnimi rebri. Vinska klet Peroša postane pomlajena in živahna vinska klet.
1979

Prvi traktor

Slavkova širitev vinogradov je konec 70. let prejšnjega stoletja botrovala modernizaciji – nakupu novega traktorja. Ferguson je bil prvi traktor v vasi! Družini Peroša in bližnjim vinogradnikom je znatno olajšal zemeljska dela v vinogradih, ki so bila do tedaj izključno ročna.
1978

Druga generacija

Bepovo delo je nadaljeval najstarejši sin Slavko. Doma pridobljeno znanje in izkušnje je nadgradil z delom v Vinakoper. Ko si je leta 1978 v vasi uredil družinsko hišo, je v uredil novo in večjo vinsko klet. Slavko je najel nove vinogradne površine in zasadil vinograde, ki jih danes obdeluje tretja generacija.
1940

Prvi koraki

Začetek kletarjenja v družini Peroša sodi v 40. leta 20 stoletja, ko se je v vas Srgaši priženil Jože Peroša. Jože, po domače Bepo, je z novo kletjo tradicijo vinogradništva in vinarstva svoje družine prenesel tudi v Srgaše in in »na tramunu« posadil svoje prve trte.